Baletska škola princeza Ksenija - centar lijepih umjetnosti

Centar lijepih umjetnosti

Početak priče o baletskoj umjetnost

Ali, ovo je, izgleda, samo početak priče o baletskoj umjetnosti u Crnoj Gori. Audicija u Podgorici, sa idejom o osnivanju još jedne “princeze” bila je pravi trijumf. Interesovanje je potpuno neočekivano, a pred komisijom se pojavljuje preko 250 djece. I, naravno, “gradi” se nova škola u kojoj se formira čak 13 odjeljenja. Da “podgoričke balerine” ni malo, po talentu, ne zaostaju za “barskim” ubrzo postaje očito.

Tako škola iz dana u dan sve više i više dobija obrise institucije koja “umjetnošću oblikuje stvarnost”. Završni ispit na kraju školske godine, kako su mnogi tvrdili, nije bio pred komisijom već sjajni koncert na Gradskom trgu u Podgorici. Sa prvim svjedočanstvima baletske škole u rukama podgoričke balerine su izašle i na svoju prvu scenu i pokazale da uz profesionalan rad i vrhunske pedagoge i koreografe i bajke postaju stvarnost.

Osnivač Nastavni kadar Imena Prijatelji

avatar

Vanja Pantović, osnivač i direktor škole. Rođena u Bijelom Polju. Živi i radi u Baru i Podgorici.
Završila srednju muzičku Školu “Mokranjac” u Beogradu, a Muzičku akademiju na Cetinju.
Rečenica koja je obilježila njenih deset stvaralačkih godina je: “Kada balerina izađe na scenu ona na najbolji način pokazuje kako život treba rukama zagrliti i kako nogom pokoriti.”

KATJA PETROVSKA, predmet klasičan balet, repertoar
KONSTANTIN KOSTJUKOV, gost profesor, predmet klasican balet
DUSKA DRAGICEVIC , gost profesor, predmet repertoar
EMA VELJIC, pripremni razredi
SVETLANA ARKADIJEVNA TSIDILINA, gost profesor, predmet karakterne igre

Imena

Spisak imena koji su ugradili sebe u nastajanje i rad škole je i za mnogo veće sredine impresivan. Sa nama su i danas:
Ašhen Ataljac, Katja Petrovska i Antoaneta Aleksijeva sa asistentima. Prvi pedagozi Sonja Divac i Slobodan Nedić, samo su bili najava za mnoge druge: Lidija Pavlović, Sonja Lapatanov, Lidija Pilipenko, Ivanka Lukateli, Yoram Karmi, Galina Jevgenijevna Čajkovska, Dijana Kozarski, Bosiljka Mićunović, Bruno Verzino, Irina Ivanova,...

Prijatelji

logo-clean

Ambasadori - Delegacija EU

Copyright © 2005 - 2011 Baletska škola princeza Ksenija - Podgorica. dizajn Leksikon d.o.o. - Podgorica, Crna Gora, webmaster Dexi