Otvoreno pismo Ministru gospodinu Damiru Šehoviću

Upućujem najsrdačnija čestitanja povodom desetogodišnjice škole Medresa, čijoj verifikaciji sam lično doprinijela tokom 2009-te godine.

Moj susret sa imamom Rifatom Fejzićem desio se u školi evropskih integracija, koju smo pohađali zajedno obavještavajući se o čudesnoj građevini zajednice evropskih naroda.

Diplome smo dobili na završnoj svečanosti i svako svojim putem krenuo u implementaciju evropskih načela multikofensionalnog, multietničkog i multikulturalnog društva, koji, naša Vlada implementira u svojim strateškim ciljevima.

Malo je reći Bravo!!!...za našeg Premijera na svečanosti povodom jubileja Medrese i dodjele 500.000 evra na godišnjem nivou ovoj obrazovnoj ustanovi, koja baštini vrijednosti javno važećeg obrazovnog programa obogaćenoj znanjima dubina islamskih vrijednosti, koje su tokom vjekovnog ustrojstva sačuvale znanja Grka, i samo zahvaljujući arapskim prepisima, sačuvali do današnjeg dana.

Gorela je biblioteka u Aleksandriji! Gorela je luča demokratije drevne Grčke! Ali je spasena marljivim radom stotina arapskih naučnika. Hvala im na tome.

Uvijek je znanje i obrazovanje determinisalo napredak svake zemlje, svake nacije i svakog ljudskog nauma da nastavi svjetlosnim putevima napretka naše civilizacije i jedino što ostaje jeste blago nematerijalnog nasleđa , jeste bogatstvo različitosti koje ima zajednički imenitelj- progres čovječanstva, napredak svih nas i ljepši i svijetli put za našu djecu, za generacije, koje odgajamo upravo u duhu svekolike pravde, jednakosti, novih mostova koje gradimo ka budućnosti uređenog društva. Društva znanja.

Rizikujem danas da u trenutku, koji još jednom duboko polarizuje društvo, u još jednim izborima za bolje sjutra, budem suočena sa nepravednim tumačenjima brojnog auditorijuma, koji svoje dane, u većini, provodi iščitavajući portale i anonimno komentarišući teme iz naše svakodnevnice.

Rizikujem i da me naš ministar prosvjete u svojoj uglađenosti i dobrom maniru prepusti čekanju i tihom umiranju moje škole. Da mi Omer, Mubera, Irma i ostali u predkabinetu u nedogled ostave otvoreno pitanje finansiranja Škole, koja sa ponosom čuva sjećanje na princezu Kseniju Petrović.

Rizikujem da ovo reagovanje bude tumačeno čemernim politikantskim nakanama našeg nesrećnog i napaćenog naroda, kome u potpunosti pripadam. Pripadam upravo u dijelu teškog života na osjetljivoj teritoriji susreta Istoka sa Zapadom, gdje se naše različitosti pretvaraju u sličnosti, u još jedan zajednički imenitelj- svi će ljudi braća biti!!!... kako pjeva Oda radosti iz pera velikog Betovena iz duše himne Evropske unije, iz dubina našeg arhetipa jedino stvorenog čovjeka upućenog na bratsku ljubav i slogu prema zajedništvu, prema ljudskom dostojanstvu i pravima svih nas- kako kaže Robert Šuman u svom govoru u Strazburu.

Robert Šuman jedan od osnivača Evropske unije.

Baš ta znanja sam stekla zajedno sa uvaženim Rifatom Fejzićem na divnim predavanjima u školi evropskih integracija.

Svi mi dostojanstveni građani ove prekrasne zemlje, kažem svi mi na raznoraznim pozicijama, od ministra Šehovića u udobnom kabinetu, preko nastavnika u učionici, radnika na pijaci, čovjeka bez posla, kome je pisanje anonimnih komentara jedini način da da svoj doprinos poboljšanju života za sebe i svoju djecu,… dakle, svi mi zajedno vapimo jedino za vrijednostima civilizovanog društva u kom će naša Vlada pravedno postupiti jednako za sve.

Pravda, koju će ministar prosvjete Damir Šehović, kao predstavnik i nosilac ideje progresa pravedno postupiti i za Medresu i za Princezu Kseniju.

 

Ministar, koji će biti zahvalan opredjeljenju našeg Premijera da velikodušno podrži rad jedne vjerske škole i time stane na branik upravo evropskim vrijednostima i propagiranju zajedništva, multietničkog sklada i poštovanju različitosti, koje našu zemlju čine integralnim dijelom civilizovanog svijeta, zemlju bratske ljubavi i sloge, zemlju, koju je sanjao i dosanjao veliki Robert Šuman.

Alle Menschen werden Bruder!!!

Ministre Šehoviću, sa pripadajućim sekretarom Omerom i cijelim kabinetom, vratite budžet Školi „Princeza Ksenija“, budžet, koji joj u skladu sa Zakonom o Opštem obrazovanju i vaspitanju član 139  pripada, a koji je Skupštinski odbor za obrazovanje, kulturu, nauku i sport na sjednici 11.12 2017 godine Zaključkom, koji ste podržali i dali punu  saglasnost u visokom domu pravnog ustrojstva naše zemlje, jednoglasno usvojen.

 

I to uradite danas u znak podrške pravednom društvu, koje sa odgovornošću gradite.

 

 

Vanja Pantović

Direktor škole

+38267082182,

+38267861140