Baletska škola "Princeza Ksenija" učesnik i selektor crnogorske delegacije za učešće na II China- CEEC Arts Forumu 16+1, Chengdu

II China CEEC Arts Cooperation Forum 16+1

10-15 Jun, Chengdu

II China  CEEC Arts Cooperation Forum 16+1 u organizaciji Narodne vlade Chengdu i Odjeljenja za kulturu pokrajine Sichuan sponzorisan je od strane Ministarstva kulture i turizma Narodne Republike Kine i Narodne vlade provincije Sichuan.

Tokom pet dana prelijepi grad Chengdu je bio centar prave umjetnosti, prezentacije, žive diskusije ... što je otvorilo blistave perspektive buduće saradnje sa zemljama CEEC i Kine.

Tema foruma bila je savremena umjetnost i njen odnos sa tradicijom.

Podteme:

(Sesija 1)

Priznavanje tradicije savremenog pozorišta: trenutne prakse i izazovi

(Sesija 2)

Diskusija o pitanjima koja su pokrenuta u sesiji 1.

(Sesija 3)

Razmjena iskustava iz oblasti savremene umjetnosti u obliku studija slučaja.

(Sesija 4)

Inovativni načini uvođenja međukulturne saradnje u okviru 16 + 1 režima.

(Sesija 5)

Predlozi za zajedničke inicijative i projekte koji mogu biti osnova Memoranduma o Razumijevanju po zaključku Foruma.

Baletska škola "Princeza Ksenija" pozvana je od strane Ministarstva kulture Kine zahvaljujući direktnim kontaktima tokom školske posjete Nacionalnom baletu Kine u martu 2017. godine, kao i uspješnom projektu "Pepeljuga" koji je izveden u Crnogorskom Narodnom pozorištu  u februaru 2018. u koprodukciji sa Beijing Dance Academy.

Baletska škola "Princeza Ksenija" takođe je imala privilegiju da preporuči crnogorske umjetnike iz drugih oblasti da se pridruže Forumu u Chengdu. Direktorica baletske škole Princeza Ksenija gđa Vanja Pantović predložila je:

Muzika

Ratimir Martinović, direktor KotorArt Festivala, pijanista

Ivona Milić, umjetnički menadžer i pijanista (bivši student baletske škole "Princeza Ksenija")

Likovna umetnost

Tiho Vujović, slikar

Ples

Direktor škole lično i patron škole H.E. Pius Alexander Fischer.

Generalna tema Foruma imala je svoju refleksiju u  prezentacijama svih učesnika, govora i živih  diskusija. Raspored Foruma bio je veoma intenzivan, svi učesnici bili su na svojim pozicijama od 9h do 22h  u briljantnoj organizaciji domaćina.

Zaključci rada Foruma predstavljeni su u Chengdu Deklaraciji koju su potpisali svi učesnici.

  • Ratimir Martinović je inicirao osnivanje Koordinacionog centra za umetničku inicijativu 16 + 1 u Crnoj Gori.

Sastanci za upoznavanje  su odlična prilika za direktnu komunikaciju sa budućim partnerima.

Baletska škola Princeza Ksenija potpisala je Sporazum o koprodukciji za "Labudovo jezero" sa Beijing Dance Academy, Minzu University of China College of Dance, Jiangsu Academy, Nanjing.

Pored intenzivnog rada na Forumu crnogorska delegacija je imala rijetku priliku da se upozna sa radom i stvaralaštvom Chengdu Vocational University of Arts na poziv Predsjednika. Posjetili smo Univerzitet, prisustvovali koncertu priređenom specijalno za nas, času  tradicionalnog kineskog plesa, uživali u izvanrednom gostoprimstvu gospodina  Predsjednika i  njegovih saradnika.

Visoki dometi organizacioni i stručni , izuzetan način promišljanja , usmjeravanja i otvaranja novih perspektiva saradnje i unapređenja  razvoja umjetnosti ,  inicijativu 16+1 čini dostojnom svakog poštovanja i zahvalnosti što je crnogorska delegacija bila dio ovog važnog događaja.

 

CEEC Arts Forum 1.jpgCEEC Arts Forum 2.jpgCEEC Arts Forum 3.jpgCEEC Arts Forum 4.jpgCEEC Arts Forum 5.jpgCEEC Arts Forum 6.jpgCEEC Arts Forum 7.jpgCEEC Arts Forum 8.jpgCEEC Arts Forum 9.jpg