Baletska škola princeza Ksenija - centar lijepih umjetnosti

Centar lijepih umjetnosti

Na isteku prve decenije

Na isteku prve decenije, poslije godina predanog rada, ideje da još jedna umjetnost ostvari svoje pravo na parče plodnog tla u Crnoj Gori, možda je dovoljno i samo reći

-Škola za princeze, pa da nas ta rečenica odvede u bajkoviti svijet, u jednu drugu dimenziju realnosti, u kojoj suvereno vladaju Pergolezi i Mocart, a lijepe umjetnosti se njeguju kao osnovne vrijednosti života.

To je stvarnost Baletske škole “Princeza Ksenija”.

Od početaka, malog studija “Zvončić” koji je osnovan 2000., u Baru, do danas, kada je ime škole prepoznatljivo daleko van granica Crne Gore, prenošenjem znanja eminentnih baletskih stručnjaka sa evropskih pozornica došlo se do vrhunskih rezultata, a baletska umjetnost postala je i način života generacija

   

Prvi pa marše u studiju Zvončić

Prvi pa marše u studiju Zvončić budućim balerinama pokazala je Sonja Divac. Uz asistenciju Slobodana Nedića Sonja Divac počela je pedagoški rad na izuzetno plodnom tlu bar što se baletskih talenata tiče. Sledece godine pedagoškoj baletskoj priči se pridružuje i Lidija Pavlović, a potom u studiju počinje da radi i Sonja Lapatanov koja je bila i prvi koreograf. Tokom 2002/2003. godine svoja znanja barskim balerinama prenosi i proslavljena Lidija Pilipenko. Sve vrijeme u Zvončiću se neumorno radi, pored časova, pripremaju se hepeninzi i predstave.

“Sunčane nedjelje” kao koreograf priprema Lidija Pavlović 2001. i 2002., a predstavu “U potrazi za Ludvigom” Sonja Lapatanov 2002. Sledeću godinu obilježava “Skaska” koju potpisuje Lidija Pilipenko. Ti, prvi izlasci na baletsku scenu, samo su najavili početak jedne bajkovite priče – da će se princeza zaista probuditi.

   

Susret sa Princezom Ksenijom

Susret sa Princezom Ksenijom – imenom koje je našlo školu, ili školom koja je našla ime, dogodio se nenadano. Poslije četiri godine igre u malom studiju Zvončić, učenja uz asistenciju vrhunskih baletskih pedagoga, odigranih brojnih predstava, sazrelo je vrijeme da male balerine “stanu na prste”, da naprave pravi baletski korak naprijed. Spletom srećnih okolnosti, a one su inače zaštitni znak ove škole svih ovih godina, u centru Bara obezbjeđuje se prostor za buduću školu i kreće njena izgradnja. Tada se i pojavljuje Princeza Ksenija, kao ikona, primjer uzvišenosti i dostojanstva generacijama djevojčica u Crnoj Gori. Tog trenutka, jedna školica, mali baletski studio dobija svoju fizionomiju. Svoje ime i prezime. Prepoznatljivost koja će biti sinonim sledećih godina i potpuno će biti svejedno izustiti ili pomisliti Princeza Ksenija, baletska škola, skladnost, dostojanstvo, umjetnost ili uzvišenost.

   

U Baru, gradu Stare masline

U Baru, gradu Stare masline, pojavila se i jedna jabuka. Njen put do ovoga grada obilježili su i zemaljski i nebeski putevi. Jedinstvena sorta na ovom području prepoznata pod imenom Princeza Ksenija. Jabuka je na čudesan način spašena od nestajanja a njena prva sadnja u Baru označila je početak rada Baletske škole “Princeza Ksenija” sa simboličnim početkom svečanosti tačno u pet do dvanaest. Jabuka je zasađena, vrpca presječena i na trenutak sve je oživjelo. Pedesetak djevojčica u nekoliko odjeljenja pošlo je na prve časove. A da će baletsku  umjetnost prepoznavati na pravi način pobrinula se slavna balerina Ivanka Lukateli, i sklad je ubrzo sam po sebi došao. Svakodnevni rad pod okriljem značajnih imena baletske umjetnosti davao je rezultate. Kraj školske godine krunisan je izvanrednom predstavom “Petar Pan”, posvećenoj stogodišnjici rođenja Petra Pana, u koreografskoj pripremi Sonje Lapatanov, a podršku na sceni barskim balerinama dali su baletan Jovica Begojev, iz Novog Sada, i glumac Dejan Lutkić iz Beograda. Kompletnu scenografiju i kostimografiju omogućila je uprava škole, a pored premijere u Baru predstava je izvedena u Kotoru i Budvi.

   

Osnivanje škole

Osnivanje škole najavio je i jedan značajan događaj. Prvo predstavljanje barskih balerina u inostranstvu. Prijem na konzervatorijumu Nacional u Parizu bio je samo najava svih budućih gostovanja koja su uslijedila sledećih godina. Na pozivima za učestvovanje na internacionalnim festivalima i manifestacijama ustalila se još jedna stalna adresa – Baletska škola “Princeza Ksenija”. Repertoar se proširivao, a uspjesi na međunarodnoj sceni bili su sve veći. Već 2005. škola gostuje na Krimu u Ukrajini, a sledeći raspust balerine provode u Varni u Bugarskoj. Na dva festivala učenice škole gostuju 2007. u Kirovogradu i na Krimu, a 2008. ponovo bivaju pozvane u Varnu. Priliku da predstave baletsku umjetnost Crne Gore imaju i 2009. godine u Albeni u Bugarskoj. Međunarodni festivali otvaraju nove i nove mogućnosti, ne samo u sticanjima novih znanja i iskustava, već i u saradnji sa priznatim evropskim baletskim pedagozima koji prepoznaju kvalitet i školu koja se rađa.

   

Početak priče o baletskoj umjetnost

Ali, ovo je, izgleda, samo početak priče o baletskoj umjetnosti u Crnoj Gori. Audicija u Podgorici, sa idejom o osnivanju još jedne “princeze” bila je pravi trijumf. Interesovanje je potpuno neočekivano, a pred komisijom se pojavljuje preko 250 djece. I, naravno, “gradi” se nova škola u kojoj se formira čak 13 odjeljenja. Da “podgoričke balerine” ni malo, po talentu, ne zaostaju za “barskim” ubrzo postaje očito.

Tako škola iz dana u dan sve više i više dobija obrise institucije koja “umjetnošću oblikuje stvarnost”. Završni ispit na kraju školske godine, kako su mnogi tvrdili, nije bio pred komisijom već sjajni koncert na Gradskom trgu u Podgorici. Sa prvim svjedočanstvima baletske škole u rukama podgoričke balerine su izašle i na svoju prvu scenu i pokazale da uz profesionalan rad i vrhunske pedagoge i koreografe i bajke postaju stvarnost.

   

Tradicija vrhunskih predavača

Tradicija vrhunskih predavača postao je još jedan zaštitni znak škole koji garantuje da će “Princeza Ksenija” biti temelj stvaranja prvog baletskog ansambla u Crnoj Gori. Već 2005. godine gostuje Yoram Karmi iz Tel Aviva koji predaje savremeni pokret. Iste školske godine tu je i Galina Jevgenijevna Čajkovska, gost profesor karakternih igara, kao i Dijana Kozarski, prima balerina Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. Školske 2006/2007. predavači su Katja Petrovska, balet majstor Nacionalne opere Sofija, i Bosiljka Mićunović, iz baletske škole “Lujo Davičo”. Bosiljka Mićunović je priredila i program rada Srednje baletske škole koju je licenciralo Ministarstvo prosvjete i nauke Crne Gore u decembru 2007. Sledeće školske godine “stvaranju balerina” pomažu i gostujući profesori Ashen Ataljanc i Bruno Verzino iz Italije, a potom Olena Terešcenko iz Ukrajine, Irina Ivanova iz Sankt Peterburga i Svetlana Kopeckaja iz Moskve, profesor primijenjene gimnastike. Poslednje dvije školske godine u školi rade Antoaneta Aleksieva sa asistentima: Svetlana Georgieva, Ivalina Nikolova, Elena Gospodinova, Jana Marinova, Ilijana Gerasimova i Ljudmila Antonova. Osim njih gostujući profesori su i Ashen Ataljanc i Katja Petrovska.

   

Mnogo značajnih imena

Mnogo značajnih imena iz oblasti umjetnosti odazvalo se pozivu da daju svoj doprinos “izgradnji škole”. Na taj način repertoar je bivao bogatiji i profesionalniji, a učenici su imali priliku da komuniciraju ne samo sa baletskom umjetnošću. Projekti koji su se rađali bivali su prava mala remek djela. Tako su pozornicu Baletske škole “Princeza Ksenija” obogatila imena poput Konstantina Kostjukova, Duške Dragičević, Petra Kralja, Jovana Kolundžije, Srđana Bulatovića, Bode Ninkovića, Milorada Mandića Mande, Ljubivoja Ršumovića, Raše Popova, Dobrice Erića, Denisa Kasatkina, Milice Bezmarević, Ane Pavlović, Jovana Veselinovića, Jovice Begojeva, Ivane Žigon, Dada Topića, Romana Simovića i mnogih drugih. Baletska škola “Princeza Ksenija” takođe je omogućila i gostovanje ansambla Rosinka, iz Ukrajine, u Crnoj Gori.

   
Osnivač Nastavni kadar Imena Prijatelji

avatar

Vanja Pantović, osnivač i direktor škole. Rođena u Bijelom Polju. Živi i radi u Baru i Podgorici.
Završila srednju muzičku Školu “Mokranjac” u Beogradu, a Muzičku akademiju na Cetinju.
Rečenica koja je obilježila njenih deset stvaralačkih godina je: “Kada balerina izađe na scenu ona na najbolji način pokazuje kako život treba rukama zagrliti i kako nogom pokoriti.”

KATJA PETROVSKA, predmet klasičan balet, repertoar
KONSTANTIN KOSTJUKOV, gost profesor, predmet klasican balet
DUSKA DRAGICEVIC , gost profesor, predmet repertoar
EMA VELJIC, pripremni razredi
SVETLANA ARKADIJEVNA TSIDILINA, gost profesor, predmet karakterne igre

Imena

Spisak imena koji su ugradili sebe u nastajanje i rad škole je i za mnogo veće sredine impresivan. Sa nama su i danas:
Ašhen Ataljac, Katja Petrovska i Antoaneta Aleksijeva sa asistentima. Prvi pedagozi Sonja Divac i Slobodan Nedić, samo su bili najava za mnoge druge: Lidija Pavlović, Sonja Lapatanov, Lidija Pilipenko, Ivanka Lukateli, Yoram Karmi, Galina Jevgenijevna Čajkovska, Dijana Kozarski, Bosiljka Mićunović, Bruno Verzino, Irina Ivanova,...

Prijatelji

logo-clean

Ambasadori - Delegacija EU

Copyright © 2005 - 2011 Baletska škola princeza Ksenija - Podgorica. dizajn Leksikon d.o.o. - Podgorica, Crna Gora, webmaster Dexi